Kelas/Kursus

Kelas asas pembuatan coklat di rumah    
       Pelbagai manfaat akan anda perolehi jika anda mampu membuat coklat sendiri di rumah. Dengan menggunakan peralatan mudah anda akan dapat menghasilkan coklat mengikut citarasa anda. Sertai kelas asas pembuatan coklat untuk menikmati coklat yang fresh dan pelbagai rasa yang anda bayangkan.
Apa ada pada kelas asas pembuatan cokelat?
Dengan menggunakan kelengkapan di dapur rumah dan setup kos  yang rendah anda akan mempelajari:
1.       Jenis coklat dan perbezaannya.
2.       Teknik – teknik pembuatan cokelat.
3.       5 jenis resepi asas.
4.       Permasalahan dalam pembuatan cokelat.
5.       Tips penyimpanan dan pembungkusan cokelat.
6.       Pengiraan kos
Pakej Kelas asas pembuatan coklat
Dewasa

Kelas pembuatan coklat compound sahaja
Yuran RM 150
1 sesi 6 orang
Bilangan coklat yang di hasilkan : 30 biji

Teknik :
1. Double Boil
2. Coklat berinti kacang
3. pembuatan shell dan filling
4. Enrobing dan Transfer Sheet
5. mewarnakan Coklat
6. coklat berperisa
7. lolichoc
8. Choc Marie

Kelas Asas Pembuatan Coklat Couverture sahaja : 25 biji
Yuran : RM 150
1 sesi 4 orang

Teknik :
1. Tempering
2. Double Boil
3. pembuatan shell dan filling
4. Enrobing dan Transfer Sheet
5. mewarnakan Coklat
6. coklat berperisa
7. Coklat berinti kacang
8. Lolichoc
9. Choc Marie

Kelas bersepadu : Compound dan Couverture : 50 biji
Yuran : RM 250
1 sesi 3 orang
Teknik - gabungan teknik pembuatan coklat compound dan couverture.

Remaja 13 - 18 tahun : RM 50 (10pg – 1 ptg)
1 sesi 6 orang
Teknik:
1. double boil
2.choc decoration
3. lolichoc
4. Choc Marie
5. Choc badam

         Bahan – bahan disediakan. Anda akan membawa pulang hasil kelas. Sila bawa bekas untuk membawa pulang coklat yang di buat.
Lokasi Kelas :
Gombak 
Bangi@kajang
Batu Pahat
Penyertaan di terima selewat – lewatnya seminggu sebelum tarikh yang ingin disertai. Sahkan penyertaan anda dengan menghubungi :
Puan Mardhiah 019-773 0126 
atau 
emel penyertaan ke (chocgardenm@gmail.com